Waarom iedereen af en toe op vakantie moet

Als we de cijfers moeten geloven gaat ruim 85% van de Nederlanders en ruim 60% van de Belgen elk jaar op vakantie. Dit gaat over zowel vakantie naar het binnenland als naar het buitenland. Hoewel de percentages al vrij hoog zijn, zeker voor de Nederlanders, is dit artikel bedoeld om te benadrukken waarom het zo goed is dat we af en toe op vakantie gaan en waarom de mensen die dit niet doen, het toch zeker eens moeten overwegen.

Stressvol bestaan

Het leven tegenwoordig is druk en hectisch. De meeste mensen hebben een fulltime job en het percentage mensen dat aangeeft tegen een burnout aan te zitten is in vergeleken met tien jaren geleden behoorlijk gestegen. Zo’n druk bestaan is oké, mits afgewisseld met periodes van rust of ontspanning. Een vakantie, ook al is het maar een paar dagen, geeft je de kans om even weg te stappen uit dit stressvolle bestaan. Kortdurende stress kan productief zijn, maar aanhoudende stress is juist contraproductief. Je zou kunnen denken dat je de tijd niet hebt voor vakantie, maar door de ontspanning zal je merken dat je juist meer productief bent bij terugkomst. 

Waarom iedereen af en toe op vakantie moet

Uit de gewone routine

Op vakantie gaan is niet hetzelfde als vakantie nemen. Vakantie nemen is ook zeer fijn, maar vaak blijf je hierbij thuis en is er wel tijd voor ontspanning, maar ook voor al die klusjes die je al weken had moeten doen. Door echt even uit de gewone alledaagse routine te stappen, dus door op vakantie te gaan, vallen deze extra taakjes weg en is er echt tijd om aan andere dingen te denken. Het is goed voor de mens om af en toe volledig uit het werkbestaan te stappen om er daarna weer fris en fruitig in te kunnen vliegen. Hoe heerlijk is het ook om je op vakantie even te laten bedienen op dat terrasje in plaats van zelf je drankjes te halen uit de keuken.

Tijd voor je dierbaren

Vakantie geeft je (wanneer je gaat met je vrienden/familie/kennissen natuurlijk) de kans om veel tijd te spenderen met deze mensen. Grote kans dat je ze normaal dagelijks ziet, als je bijvoorbeeld met je gezin gaat, of wekelijks als je met vrienden gaat, maar alsnog: de extra tijd met elkaar zal goed doen. Er is minder tijdsdruk en meer ontspanning, want de dagelijkse hectiek en verplichtingen vallen weg tijdens een vakantie, de meeste dan ;). Op vakantie gaan kan de band tussen familieleden en vrienden versterken, wat weer een goed gevoel geeft.

Ook mini vakanties in het dagelijkse leven

Zoals je gelezen hebt, heeft de mens baat bij vakantie. Maar een keer per jaar ontspannen is natuurlijk niet hoe het zou moeten. Ontspannen ook tussen vakanties door is belangrijk. Mocht je iemand zijn die een behoorlijk stressvol bestaan ervaart, probeer dan ook echt te ontspannen af en toe buiten de vakanties om. Hoewel je denkt dat er weinig tijd voor is, werkt het juist positief. Door stress te verlagen word je gelukkiger, productiever en volgens onderzoek zelfs een aangenamere collega. Alle reden voor meer ontspanning en (vaker) vakantie dus!